4 tips for å unngå tingenes tyranni

dsc08255


If you own more than seven things, the things will own you.


Et kinesisk ordtak sier at dersom man eier mer enn syv ting, eier tingene deg. Sett i sammenheng med dagens forbrukersamfunn er ordtaket selvsagt ikke relaterbart. Tolket utvidende er det mye likevel mye sannhet i dette.

Tingenes tyranni er en tilstand der hjemmet er så overfylt av ting og annet nips at det blir helt uoverkommelig å holde det ryddig og rent. Eksempelvis kan tingenes tyranni manifestere seg som et entrébord overlesset med usorterte papirer eller en trapp som benyttes som et oppsamlingssted for alskens gjenstander. Med andre ord oppstår tingenes tyranni som et resultat av grunnleggende mangel på organisering. Resultatet er en ond sirkel der enda flere ting samler seg opp. Til slutt kommer tingene i konflikt med trivselen og bruken av boligen.

En befrielse fra tingens tyranni forandrer umiddelbart atmosfæren i hele huset. Å omgi seg i luftige rom uten for mange gjenstander gjør noe med den mentale tilstanden; det blir enklere å slappe av og samle energi. Hjemmet skal nettopp være en sone for avslapning.

Jeg er derfor sterk motstander av å samle opp for mange ting i hjemmet. Ting blir til rot. Så enkelt er det.

Marie Kondo, den berømte japanske ryddeguruen, oppfordrer til å kaste alle eiendeler som ikke lenger gir deg glede. Jeg liker bedre å se saken fra en annen side; slutt å anskaffe for mange ting! Det er mye bedre både for lommeboken og miljøet.

🌸 For hver nye gjenstand man vurderer å ta inn i hjemmet tenk etter nøyaktig hva gjenstanden skal brukes til, hvor den skal plasseres, samt hvor mye glede den kommer til å tilføre livet ditt. Dersom man ikke umiddelbart finner svar på disse tre spørsmålene er sjansene store for at gjenstanden vil medvirke til tingenes tyranni.

🌸 Unngå å kjøpe smånips! I kategorien smånips faller alle gjenstander som ikke har et klart bruksområde, for eksempel små pyntefigurer og andre tvetydige bruksgjenstander som kommer til å ende sitt liv i roteskuffen.

🌸 Si ifra før bursdager, jul og andre anledninger at man ikke ønsker seg flere ting! Dette er et litt sårt punkt; jeg absolutt hater å bytte gaver som man har fått fra venner og kjære. For å unngå dette sier jeg klart ifra at jeg ikke ønsker meg ting, men heller en opplevelse sammen med vedkommende. Det gir så mye mer glede!

🌸 Tenk på fordelene ved å ikke ha fremme for mange ting; for eksempel blir støvvasken en lek! I tillegg omgir man seg utelukkende med de gjenstandene som faktisk betyr noe.

Kort oppsummert; ved å være selektiv i anskaffelsen av ting blir livet så mye enklere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s