9 steg til en mer produktiv hverdag

img_5261-1


Wake up with determination. Go to bed with satisfaction.


Noen uker inn i semesteret begynner jeg allerede å merke at arbeidsmengden øker, innleveringer nærmer seg, og generelt er stressnivået høyt med tanke på å balansere fulltidsstudier og jobb. Et døgn har kun 24 timer til rådighet, og det gjelder derfor å planlegge tiden tilstrekkelig. Her er noen tips til mer produktivitet i hverdagen:

#1 Prioriter!

Som nevnt over; hver dag har man 24 timer til disposisjon, der 8 timer burde brukes til søvn. Med andre ord er det 16 timer til overs som skal brukes til skole, jobb, fritid, matlaging, trening etc. Da gjelder det å prioritere. Det sier seg selv at ikke alt er oppnåelig på disse 16 timene. Bestem deg for hvor mange timer du vil bruke på de ulike kategoriene hver dag. Det gir god oversikt og øker sannsynligheten for en god balanse mellom tidsbruken til alle dagens gjøremål.

#2 Ha realistiske og oppnåelige mål

Vær realistisk og tenk på betingelsen over om at et døgn kun har 24 timer. Det er ikke mulig å få gjort alt på en dag, og det er ingen grunn til å bli demotivert dersom ikke man klarer alt man hadde sett for seg. Dette er noe jeg jobber med hver eneste dag. Jeg setter meg nemlig veldig ambisiøse mål for dagen. For eksempel; i dag skal jeg lese x kapitler i pensumboken, gjøre y oppgaver, begynne på innlevering, etc. etc. etc. Når dagen er over og jeg kun har fått gjort unna én ting på listen, er det lett å føle seg demotivert og glemme alt man faktisk har fått gjort i løpet av dagen. For å unngå dette er det én enkel løsning: ha realistiske og oppnåelige mål. Det gir nemlig mestring og motivasjon.

#3 Skriv en to do-liste

Dette er en evig klassisker som er veldig effektiv! Men et viktig poeng; tenk på punktet over med realistiske og oppnåelige mål. En effektiv daglig to do-liste burde ha maksimalt 5 punkter. Overgår listen 5 punkter er det lett å bli stresset. Stress er definitivt ikke nøkkelen for en produktiv dag. Jeg er veldig fan av å skrive lister, det gir en følelse av kontroll og oversikt å skrive ned alt på papir. På en måte flytter man alle tankene som surrer i hodet ned på papiret, og det gjør meg mindre stresset og mer produktiv.

#4 Aksepter at to do-listen ikke alltid blir gjennomført

Vær fleksibel. En liste skal være et hjelpemiddel, ikke et hinder. Tenk på alle tingene som har blitt gjort, ikke på de punktene som gjenstår på listen. Gi ros til deg selv og vær takknemlig. Det kommer alltid en ny dag i morgen.

#5 Stå opp til samme til hver dag

Dette punktet er gull verdt. Uansett hvilken dag det er, mandag eller søndag, liker jeg å stå opp til samme tid. Det gir god søvnrytme, som er helt essensielt for en produktiv dag. Står man opp tidlig, vil man automatisk bli trøtt tidligere på kvelden og komme seg tidligere i seng. Ved å stå opp tidligere virker dagen lenger (spesielt nå som vi går mørkere tide i møte).

#6 Tenk kvalitet fremfor kvantitet

Dette er mitt mantra til alt her i livet. Det handler ikke om hvor mye tid man bruker på hvert gjøremål, men hva man faktisk får gjort på tiden. En times konsentrert og intens lesing kan være mye mer produktivt enn tre timers skolearbeid med innslag av Facebook, nettsurfing og andre sosiale medier og distraksjoner.

#7 Legg vekk telefonen

En telefon som stadig plinger og minner om notifikasjoner kan være veldig distraherende og sluke mye av dagens knappe tid. Når jeg skal jobbe effektivitet setter meg mobilen på lydløs og legger den i et annet rom enn der jeg oppholder meg (i et kjøkkenskap for å være eksakt). Ute av syne, ute av sinn.

#8 Frisk luft, dagslys og hverdagsaktivitet

En god dose frisk luft og dagslys er med på å gjøre dagen mer effektiv. For eksempel kan en morgentur booste humøret og gi mot på morgenkvisten til å ta fatt på en ny dag. Hverdagsaktivitet er lettere å få til enn man tror. Last ned en skritteller på mobilen og få oversikt over hvor mye man beveger seg i løpet av dagen. En gyllen regel er å gå minst 10 000 skritt daglig. Slik hverdagsmotivasjon har mye større helseeffekt enn å tilbringe x antall timer på treningssenteret. Frisk luft og natur er veien å gå dersom man ønsker en lykkelig og mer produktiv hverdag.

#9 Ha en dag i uken helt fri fra plikter og gjøremål

En dag i uken der ingen to do-lister skrives og man står fritt til å disponere tiden er viktig for å holde motivasjonen oppe. Det betyr ikke nødvendigvis at man skal ligge og late seg på sofaen hele dagen. Man kan likevel få ting gjort. Forskjellen er at man får en følelse av frihet der man ikke står bundet til en to do-liste. Dette senker stressnivået, gir energi, samt motivasjon.

Til sist; husk å vær raus mot deg selv! Du er mer enn bra nok. Lykke til!

2 thoughts on “9 steg til en mer produktiv hverdag

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s