Hvorfor studere samfunnsøkonomi?


 

Economics is everywhere, and understanding economics can help you make better decisions and lead a happier life.

-Tyler Cowen


Siste eksamen i mikroøkonomi er unnagjort! Etter en veldig lang eksamensperiode kan jeg endelig ønske sommerferien velkommen. Det betyr samtidig at første året på siviløkonomstudiet på NHH er et tilbakelagt kapittel, og jeg kan se tilbake på et utrolig lærerikt år.

Ett av fagene mine i år har vært samfunnsøkonomi med fordypning i mikroøkonomi. Mikroøkonomi omhandler hvordan enkeltindivider i en økonomi, altså konsumenter og produsenter, tar best mulig valg gitt en begrenset mengde ressurser. Konsumenter ønsker å maksimere nytten gitt et begrenset budsjett. Produsenter ønsker å minimere kostnader gitt at de skal produsere en bestemt mengde. Markedet knytter de to enkeltpartene sammen. Slik oppstår markedskrysset der tilbuds- og etterspørselskurven forklarer prisdannelsen i en økonomi.

Essensen i mikroøkonomi er beslutningstakning. Det er derfor et veldig nyttig fag som gjør deg bevisst over hvordan du kan ta best mulige valg. Selv i hverdagslivet har jeg stor nytte av mikroøkonomisk teori. Jeg mener faktisk at mikroøkonomi er det mest nyttige faget jeg  har lært opp gjennom hele min skolegang.

The Economist er derfor et nyhetsblad som jeg setter uendelig stor pris på. Economist tetter nemlig gapet mellom mikroøkonomi fra pensumlitteraturen og mikroøkonomi i den virkelige verden. Ved å ta de beste beslutningene i hverdagslivet, kan man forbedre mange aspekter av livet sitt.

Denne søndagsmorgenen har jeg viet til Economist-lesing (som dessverre har blitt neglisjert i eksamensperioden), med en raus mengde kaffe til. Perfekt start på ferien!

Neste semester står makroøkonomi for tur, og jeg gleder meg allerede. Samfunnsøkonomi er et veldig spennende fag, som absolutt kan anbefales (men vær oppmerksom på at matematikk er en stor del av faget!)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s