Pourquoi pas.. gi hjemmet en real vårrengjøring?


Spring cleaning does not have to be a dreaded list of chores. It can be a rewarding experience that helps provide some structure and organization in your life.

-Peter Walsh


Våren er endelig kommet, noe som betyr at vårrengjøring står for tur.

Ingenting er vel mer tilfredsstillende enn den årlige vårrengjøringen? Vårsolen har omsider kommet ut av vinterhi, men selv om den gleder med sine deilige, lenge ettertraktede solstråler er den  hensynsløs mot skitne vinduer.

Med effektiv planlegging blir vårrengjøringen unnagjort på én-to-tre, og man kan bruke den deilige årstiden på mer hyggelige aktiviteter, som å kose seg på balkongen med en kopp te og et pledd mens man nyter vårsolen og fuglesang, velvitende om at et nyvasket hjem venter innendørs.

#1 Luft ut vinteren

Åpne alle vinduer og dører og ta en ordentlig gjennomlufting av hjemmet. Slipp inn frisk vårluft. Samtidig som gjennomluftingen pågår (minst 30 minutter), rist ut alle puter, pledd og løse tepper.

#2 Støvsug

Det første steget i enhver vaskeprosess er alltid støvsuging. Støvsug nøye alle gulv og tepper, og bruk den lille børsten som følger med til å gå pover sofaen (husk å støvsuge under alle putene) og stoler.

#3 Tørk støv

Deretter står støvtørking for tur. Tørk støv av alle møbler, hyller, bord, bilder, lister og lamper. Start øverst slik at alt støvet blir fanget opp av kluten. De beste verktøyene for støvtørking er helt enkelt en bøtte med varmt vann og en mikrofiberklut. Ingen vaskemidler er nødvendig. Slik blir vaskingen mer skånsom og man unngår at kjemikaliene sliter på overflatene. Støvtørking blir mye mer underholdende med favorittmusikken på ørene, eller en spennende podcast.

#4 Vindusvask

Dette er det viktigste steget i vårrengjøringen. Med en gang vinduene blir skinnende rene, fremstår hele hjemmet som nytt. Ingenting gleder så mye om våren som nyvaskede vinduer. Det er derfor verdt å bruke tid på en real vindusvask, da marginalgleden av de rene vinduene defintivt overgår marginalkostnaden av å vaske dem. Det beste middelet på vinduer er zalo og salmiakk! Dette er et godt kjerringråd som alle vaskeeksperter tyr til. Sprayflasker og vindusvaskemidler gir aldri et godt resultat. Kun et middel gjør susen; nemlig gode, gamle zalo og salmiakk. Bland litt Zalo og en liten dæsj salmiakk i en bøtte med vann. Oppvaskmiddelet gjør glasset blankt, og salmiakken fjerner fettet. Det er også viktig med godt utstyr. Jeg bruker en mikrofiberklut til å vaske vinduene med, deretter går jeg over med en tørr nal. Jeg tørker over nalen med en annen, tørr mikrofiberklut for å fange opp vannet som glir av med nalen. Dette gir alltid perfekt resultat med blanke plettfrie vinduer, selv når solen skinner.

#5 Vask kjøkken og bad

Ta en ektra grundig vask av kjøkkenet og badet, der dusjveggene/badekaret og kjøkkenvasken får seg en overhaling. Et godt tips: bruk plasterfjerner på en bomullsdott for å fjerne fett og smuss i kjøkkenventilatoren.

#6 Gulvvask

Siste steget er å feie over gulvene med en mikrofiberklut. Igjen anbefaler jeg å kun bruke vann for å ikke slite på gulvene. Dette bevarer gulvene best mulig. Dessuten er mikrofiberkluter så effektive at det ikke er nødvendig å tilsette ekstra vaskemidler. Et lite triks: dersom man ønsker en duft av friskhet kan man sette et eggeglass fylt med grønnsåpe under sofaen.

Og da var vårrengjøringen unnagjort! Disse seks stegene kan kanskje høres litt omfattende ut, men det går fint an å dele opp vaskeprosessen. Bruker man en helg kan man for eksempel gjøre steg 1-steg 3 på fredagen, og de resterende stegene 4-6 på lørdagen.

Til vaskeentusiaster, som meg selv, kan jeg anbefale Martha Stewart sin komplette vårrengjøringsliste, som kan lastes ned og printes ut her. Den tar for seg hvert enkelt rom og gir en detaljert og nøyaktig oversikt over alle vaskestegene. Den er i overkant detaljert, og det er ikke nødvending å følge denne listen til punkt og prikke for å gjennomføre en vellykket vårrengjøring.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s