Snur film: Mannen som reddet Paris

HOUSE590379

Mannen som reddet Paris er et tysk-fransk historisk drama som hadde premiere på norske kinoer forrige uke. Den franske orginaltittelen er Diplomatie, og filmen er basert på et teaterstykke med samme navn skrevet av Cyril Gely. Dette er en nisje-film som vil fenge alle kinogjengere med en forkjærlighet til franske filmer og andre verdenskrig-tematikk.

Hele filmen handler om de merkverdige hendelsene som forløp en augustnatt i Paris i året 1944.  Samtidig som de allierte styrkene nærmet seg Paris, sendte Hitler ut en ordre til generalen Dietrich von Choltitz om å sprenge den franske hovedstaden. Hitler ville se Paris’ sentrale landemerker, blant annet Eiffeltårnet, Louvre og Notre Dame, jevnet med jorden.

Faktum at Paris den dag i dag står i all sin prakt vitner om en av andre verdenskrigs største gåter. Hvorfor ble ikke Paris ødelagt?

Svaret ligger i det helt spesielle møtet som fant sted mellom den tyske generalen von Choltitz og den svenske diplomaten Raoul Nordling. Sistnevnte oppsøker den tyske generalen på luksushotellet Hotel Meurice, der den tyske makteliten har forskanset seg. Nordling kjenner til Hitlers plan om å destruere Paris, og gjør alt han makter for å redde byen i sitt hjerte. Han forsøker å snakke von Choltitz til fornuft. I de sene nattetimer utarter det seg en verbal duell mellom de to, som er den sentrale handlingen i filmen.

Publikum kan tydelig se at filmen er en adapsjon av et teaterstykke. Niels Arestrup som spiller von Choltitz, og André Dussollier som spiller Nordling, gjør begge formidable prestasjoner på filmlerretet. Selv om ikke samtalen mellom de to historiske personlighetene kan dokumenteres, presenteres det skjebnesvangre møtet vidunderlig ekte.

Den svenske diplomaten makter etter hvert å å få den tyske generalen i tale. Med ordet i sin makt, samt en god dose sluhet og sjarme, klarer han å redde det som er hans hjertet aller nærmest, nemlig praktfulle Paris.

Mannen som reddet Paris er en krigsfilm helt uten dramatiske slagscener, der krigføringen foregår gjennom ord istedenfor skuddvekslinger. Filmen forteller en mirakuløs historie, der man i etterkant blir sittende med mange tanker og refleksjoner. Blant det havet av tragedier som andre verdenskrig førte med seg, er Paris’ evige eksistens et lyspunkt som historien sårt trenger.

Karakter: 🎥🎥🎥🎥🎥

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s