Topp 5 Audrey Hepburn-filmer

audrey-hepburn3


Everything I learned I learned from the movies.

– Audrey Hepburn


Audrey Hepburn var blant de mest ikoniske og suksessfulle stjernene i Hollywood sin glansperiode. Med sin slående skjønnhet og sjenerte smil sjarmerte hun sitt publikum i senk. Audrey Hepburn spilte side om side de største stjernene i Hollywood, blant annet Fred Astaire og Humphrey Bogart, og opptrådde både i komedier, romantiske og dramatiske filmer samt trillere.

Audrey Hepburn er et stort forbilde for meg og jeg kunne sikkert skrevet en hel bok om henne. I dag avgrenser jeg meg imidlertid til å skrive om mine favorittfilmer med Audrey Hepburn i hovedrollen. Det er noe særeget over gamle Hollywood-filmer. Stemningen og glamouren fra en svunnen tid kommer til live på skjermen og får meg til å drømme meg bort til en tidsepoke jeg så gjerne vil oppleve.

De dagene jeg virkelig kjenner meg stresset og sliten finnes det ingen bedre medisin enn å snurre en god, gammel Audrey Hepburn-film. Kombinasjonen av kjolene, veskene, hårfrisyrene, musikken og for ikke å snakke om de gammeldagse stemmene er en stor fornøyelse å se på.

Her er mine fem absolutte favoritter:

1. Roman Holiday 

GAC_RomanHolidayRoman Holiday (som på norsk fikk tittelen Prinsesse på vift) var filmen som sørget for Audrey Hepburn sitt store gjennombrudd i Hollywood. Den kom ut i 1953 og har Audrey Hepburn og Gregory Peck i hovedrollen. Filmen handler om prinsesse Ann (Audrey Hepburn) som er på reise i Europa. I Roma får hun nok av alle forpliktelsene som følger med prinsessetittelen. I rebelsk ånd forlater Ann ambassaden der hun bor for å oppdage Roma på egen hånd. En kjærlighetshistorie oppstår når hun forelsker seg i en amerikansk journalist (Gregory Peck). Han kjenner henne ikke igjen, og Ann får dermed oppleve hvordan det er å være helt «vanlig». Scenen der det forelskede paret kjører gjennom Romas gater på en vespa er helt legendarisk. Audrey Hepburn vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle.

2. Sabrina

sabrina

Sabrina er en romantisk komedie fra 1954. Filmen handler om Sabrina som er datteren til sjåføren til en rik overklassefamilie. Hun har i hele sitt liv vært ulykkelig forelsket i den ene sønnen i familien, David Larrabee. Dessverre er David en egoistisk kvinnejeger som knapt har ofret så mye som en tanke til Sabrina. For å komme seg over kjærlighetssorgen reiser Sabrina til Paris for å gå på kokkeskole. Etter Paris-oppholdet returnerer hun som en elegant og sofistikert kvinne. David, som først ikke kjenner henne igjen, faller hodestups forelsket. Det hele tilspisser seg til et trekantdrama når broren Linus (Humphrey Bogart) også forelsker seg i Sabrina.

3. War and Peace

Audrey Hepburn, War and Peace (1956) starring Henry Fonda and Mel FerrerWar and Peace (Krig og fred) er den første filmatiseringen av Leo Tolstojs mesterverk. Den kom ut i 1956 og tar for seg sjebnen til to russiske overklassefamilier under Napoleonskrigene. Audrey Hepburn spiller den unge Natasha Rostov som forelsker seg i soldaten Andrei Bolkonsky. Faren til Andrei vil ikke godkjenne et ekteskap mellom de to før Natasha fyller 17. War and Peace er selvsagt en veldig forkortet versjon av bøkene, men er likevel verdt å se.

4. Funny Face 

FunnyFace111Funny Face er den filmen jeg har sett flest ganger og jeg blir aldri lei. Den kom ut i 1957 og er en fargerik musikal med fabelaktige kostymer og fengdene toner. Jo Stockton (Audrey Hepburn) er en sjenert og intelligent bibliotekar i New York. Hun blir oppdaget av en motefotograf (Fred Astaire) og får modelloppdrag i Paris. Plutselig blir den grå og kjedelige Jo forvandlet til den mest fasjonable modellen. Hun tar Paris med storm og likeså fotografen som forelsker seg i sin nye muse. Alle med forkjærlighet til Paris og mote vil simpelthen elske Funny Face!

5. How to Steal a Million

1966: Audrey Hepburn: How to Steal a MillionHow to Steal a Million kom ut i 1966 og er en romantisk komedie fylt med spenning. Handlingen foregår, i likhet med Funny Face, i Paris. Charles Bonnet lever for kunst og uttrykker sin lidenskap ved å etterlikne mesterverk – for så å selge dem til skyhøye priser. Problemene starter når en skulptur, som er blant hans etterlikninger, ender opp i et berømt museum i selveste Paris. Hvis kunstekspertene ved museet skjønner at det kun er en etterlikning vil Charles’ gode navn og rykte bli ødelagt. Det er da Charles’ datter Nicole, portrettert av Audrey Hepburn, kommer på banen. Hun hyrer en innbruddstyv slik at skulpturen på mystisk vis skal bli stjålet før noen rekker å se at den er en kopi. I denne filmen er de nydelige antrekkene til Audrey Hepburn laget av Givenchy.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s