10 ting jeg lærte i Paris

header2

Skjermbilde 2015-03-03 kl. 18.21.26

Jeg kan ikke annet enn å si meg enig i Audrey Hepburns sitat. Paris er en av verdens vakreste byer. Etter ett år i Frankrikes hovedstad sitter jeg igjen med mange lærdommer om «kjærlighetens» by. Den aller viktigste er kanskje at virkelighetens Paris ikke er like romantisk som på film. Her er ti ting jeg lærte.

1. Keep calm and speak French.   

rester-calme-et-parler-français-2Å bo i Paris uten å kunne fransk er helt håpløst. Hvis man vil bli møtt med allmenn respekt fra parisernes side er det helt nødvendig med franskkunnskaper som strekker seg lenger enn «oui» og «bonjour«. Parisernes motto er: «skal du absolutt bo i Paris må du snakke fransk. Fini.»

2. Titulèr parisere alltid som «monsieur» eller «madame». 

Art Deco Fashion Design,fashion illustration,French fashion magazine La Vie Parisienne (5)Hilser du på naboen skal man alltid si: «Bonjour monsieur«, det holder ikke med bare «bonjour«. Det samme gjelder på supermarkedet. Når man får vekslepenger tilbake fra kassadamen er det anstendige svaret: «Merci madame«.

3. Bli venn med metroen heller før enn siden. philipp_siempelkamp_metropolitan_paris_metro_fotograf_photograph_photographie_photography_photographLe metro er en parisers beste venn. Den frakter deg overalt i byen, hvor hen du vil og når du vil. Det beste er at dersom du går deg bort kan du bruke de mange metrostoppene til å lokalisere hvor du befinner deg på kartet. Metrostoppene ligger nemlig ikke mange meter fra hverandre. Det reddet iallefall meg i mange situasjoner. Det går an å laste ned en app som helt enkelt planlegger reiseruten din. Det eneste man må vite er metrostoppet man reiser fra samt endestasjonen så gjør appen resten av jobben. Så slipper man å bruke tid på bytting av linjer og undre seg over hvilken retning man skal. Génial!  

4. Vil du blende inn med pariserne på metroen må du ta med en bok. Parisere liker nemlig å lese mens de sitter på metroen. Og det er ikke hvilken som helst litteratur. Helst en av de store klassikerne, som for eksempel «Madame Bovary» av Flaubert eller en av Balzacs romaner.

5.  Klisje eller ei, parisere går faktisk med baguette under armen! Skjermbilde 2015-03-03 kl. 19.14.23Når det nærmer seg middagstider valfarter de parisiske fruene (noen ganger også mennene) til sin lokale boulanger for å kjøpe fersk, nystekt baguette til kveldens middag. Køene hos bakeren kan bli lange – ofte så lange at pariserne må stå langt ut på fortuaet fordi det ikke er plass inne hos bakeren.

6. Baguette skal ikke spises som forrett, men nytes som tilbehør til maten. Skjermbilde 2015-03-03 kl. 19.20.13Med andre ord; ikke som på norsk restaurant. Og man må aldri finne på å bruke kniv når man skjærer opp baguette! Her skal hendene tas i bruk. I Paris river man opp baguetten for hånd. Kniv er helt overflødig.

7. Å gå på kino i Paris er en strevsom opplevelse og bør helst unngås. 

Cinema-Odeon-e1383037915387
I Paris kan man ikke kjøpe nummerte kinobilletter. Man må derfor stille seg i kø i god tid for å sikre seg en brukbar plass. Det hele er en ganske stressende affære ettersom man ikke kan vente inne i kinolokalet. Her er man nødt til å stå i kø ute på gaten. Når man endelig får tilgang til kinosalen strømmer alle kinogjengerne inn og da gjelder å være rask slik at man får snappet opp en gode plass.

8. Parisere er like fasjonable som ryktet tilsier. Skjermbilde 2015-03-03 kl. 18.27.22

Selv om gradestokken kryper nedover mot minussiden går de parisiske fruene fortsatt i sine stilletter og ballerinasko. I Paris er det er ingen ting som heter å kle seg etter været.

9. Parisere syns det er svært anstrengende å smile. 

Audrey-Paris

Et smil hører sjeldenheten til i Paris. Parisere kaster nemlig ikke bort energi på å smile til fremmede. «Smil til verden og verden smiler til deg» gjelder derfor ikke i Paris.

10. Hunder er hjertelig velkomne på café og restaurant. Richard-Avedon-Balenciaga-Dovima-Cafe-de-Deux-Magots-Paris-1955-vogue-FINAL

Pariserne forguder hundene sine og det er en selvfølge at de får bli med på café – til og med på pene restauranter! Her blir hundene vartet opp og ikke bli forskrekket dersom du ser at hundene får sitte på egne stoler.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s