Bokblikket: Den største forbrytelsen

Bokblikket

Bokblikket er en bokspalte som tar for seg bøker jeg har lest.

Forrige uke var jeg totalt oppslukt av Marte Michelets bok Den største forbrytelsen som kom ut i fjor høst. Boken har vært mye omtalt i mediene siden den handler om et kontroversielt tema som har vært dysset ned i lang tid: nordmenns bidrag i det norske holocaust.

IMG_4031I boken følger vi Sara og Benzel Braude, et jødisk ektepar som emigrerte fra Litauen til Norge på begynnelsen av 1900-tallet. De etablerer seg raskt i Kristiania, nærmere bestemt Grünerløkka, og får etterhvert fire barn: Helene, Isak, Harry og Charles. Familien trives med sitt nye liv i Norge og barna vokser opp i trygge og gode omgivelser på «løkka». Lite aner de at livene deres er i ferd med å ta en brutal vending.

Parallelt på Oslos beste vestkant følger vi Stian Bech jr., som vokser opp til å bli en glødende antisemitt. Ved krigens utbrudd melder han seg til fronten på tysk side for å deretter jobbe i det norske statspolitiet.

Samtidig som Stian Bech jr. kjemper ved fronten ankommer William Wagner Oslo. Etter ordre fra Berlin har han blitt påtatt oppdraget om å kartlegge alle jøder i Norge.

Disse tre skjebnene møtes og resulterer i det mørkeste kapittelet i Norsk historie. Totalt 771 norske jøder blir deportert til Auschwitz. Kun 34 av dem overlever.

  Den største forbrytelsen  setter det norske holocaust under lupen. For hvem stod egentlig bak deportasjonen av de norske jødene? Til manges store overraskelse hadde norske politimenn en sentral rolle i utslettelsen av jødene i Norge. Det var nemlig statspolitiet, i tillegg til ordinære politimenn, som utførte arrestasjonene. I boken får vi en detaljert skildring av ofre og gjerningsmenn under krigen. Leserne får et levende bilde av dagliglivet til de norske jødene i mellomkrigstiden, potrettert av familien Braude fra Grünerløkka. Den største forbrytelsen er en skikkelig page-turner. I tillegg er den velskrevet, kunnskapsrik og berører et særdeles viktig og aktuelt tema. Den har forandret min oppfatning av det norske holocaust for alltid.

Den største forbrytelsen rørte meg dypt. Noe som før har virket litt fjernt ble plutselig helt levende. Forhåpentligvis vil Marte Michelets verk bidra til at den største forbrytelsen i norsk historie aldri blir glemt.

Les den!

Terningkast: 🌸🌸🌸🌸🌸🌸 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s