Warszawa: Dag 1

IMG_7946Etter tre flotte dager i Polens hovedstad er jeg mektig imponert over landet. Så imponert at jeg har blitt helt Polen-frelst! Warszawa må være en av de mest interessante byene jeg noensinne har reist til. Den spennende og fascinerende historien har satt sine spor i bybildet. Kontrastene er store mellom arven etter kommunisttiden og den raske utviklingen siden murens fall. Ikke minst er gamlebyen, som på polsk heter Stare Miasto, utrolig imponerende. I likhet med resten av Warszawa, ble den totalt ødelagt etter andre verdenskrig. Hele 85 prosent av byen ble lagt i ruiner. Gamlebyen ble imidlertid bygget opp igjen, rekonstruert etter malerier fra 1700-tallet. Det storstilte oppbyggingsprosjektet førte til at gamlebyen i Warszawa ble skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Den første dagen stod derfor gamlebyen for tur. Kongeslottet, et barokkslott ved inngangen til gamlebyen, er en av de største landemerkene. Her får man se de mange storslåtte og gullbelagte salene som ligger på rekke og rad. Kongeslottet har opp gjennom historien fungert som både kongens hjem, presidentbolig og parlamentets hovedsete. IMG_7953

IMG_7947Etter omvisningen var det tid for en kaffekopp i den sjarmerende kaféen, Cafe Zamek.

IMG_7951

IMG_7949Mamma med matchende røde negler og skjerf.

IMG_7956I gamlebyen var det ennå pyntet til jul!

IMG_7957Warszawas hovedboulevard leder opp til kongeslottet og har derfor navnet Kongeveien. Det polske navnet er Krakowskie Przedmieście. Her ligger en rekke historiske palasser, storslåtte kirker og herskapshus. Det er ikke uten grunn denne gaten er kjent som den mest elegante og prestisjefulle i byen. IMG_7964Presidentpalasset er et av de mange attraksjonene langs Kongeveien. Her ble Warszawapakten, Sovjetunionens svar til Nato-alliansen, skrevet under i 1955. IMG_7965

IMG_7966

IMG_7968

Vi bodde på det flotteste hotellet i byen, Hotel Bristol, som også ligger langs Kongeveien. Bristol er et ærverdig og gammelt hotell, datert helt tilbake til 1901! Jeg elsker å bo på hotell med masse historie i veggene. Her har det bodd prominente gjester som Marlene Dietrich og Richard Nixon, og hotellet har vært Polens kulturelle landemerke i over ett århundre. IMG_8011

IMG_7969IMG_8013Warszawa har verdens fineste lyktestolper!

One thought on “Warszawa: Dag 1

  1. Tilbaketråkk: Warszawa: Dag 3 |

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s